Mesto chce okrem kaštieľa zrekonštruovať aj historický park

01.08.2012 Snina

Snina 1. augusta (TASR) - Mesto Snina realizuje od decembra minulého roka kompletnú obnovu miestneho klasicistického kaštieľa. Potrebnou rekonštrukciou by mal prejsť na základe súhlasu mestských poslancov aj susediaci historický park.
Kaštieľ v Snine sa stane po finalizácii rekonštrukčných prác, novým kultúrno-spoločenským centrom mesta a sídlom Mestského kultúrneho a osvetového strediska. Celkové náklady stavebného projektu, ktorý má byť ukončený v roku 2013, predstavujú hodnotu 1.434.489,88 eura. Jeho výdavkovú časť na úrovni 95 % financuje Európska únia a štátny rozpočet SR. Zvyšnými piatimi percentami prispieva mesto zo svojho rozpočtu.
Zámeru revitalizácie historického parku pri kaštieli dali zelenú sninskí poslanci počas pondelkového (30.7.) zasadnutia MsZ. Predmetom investičného projektu sú stavebné práce, terénne úpravy a nákup potrebného technologického zázemia. Ako TASR informovala prednostka Mestského úradu Jana Rosičová, samospráva chce získať na obnovu spomínaných verejných priestranstiev prostriedky z fondov EÚ. V opačnom prípade sa pokúsi projekt zafinancovať z vlastných zdrojov.
Mesto plánuje v areáli parku zrekonštruovať jeho oplotenie, pôvodnú sochu Herkula, miestne jazierko a systém verejného osvetlenia. Projekt ráta aj s výstavbou komunikácií pre peších, revitalizáciou parkovej zelene v nadväznosti na dendrologický prieskum z roku 2011, inštalovaním nových lavičiek či informačného a kamerového systému.
Rosičová ďalej uviedla, že príslušná dokumentácia k pripravovanému projektu bude vyhotovená ešte v tomto roku. Obnovu historického parku chce mesto odštartovať následne v roku 2013, a to v prípade, ak získa na tento zámer prostriedky z fondov EÚ. Realizácia spomínaného projektu zo zdrojov mesta by bola podľa slov prednostky možná najskôr v roku 2014.
 

Vyberte región